L’Ajuntament de Vilobí d’Onyar vol arribar com a mínim al 60% de reciclatge aquest any.

Ple del 25-01-18

Al maig el sistema porta a porta hauria d’estar implementat. Aquest canvi de sistema permetria al municipi reciclar un 20% més del que es recicla actualment.

Més d’un centenar de persones han estat presents a la xerrada “Parlem de residus” organitzada per l’Ajuntament de Vilobí d’Onyar ahir al vespre a Can Roscada. La sessió informativa volia explicar a la gent la situació de la recollida selectiva al municipi i resoldre dubtes.

Des de l’1 de gener la recollida de residus al municipi és competència del Consell Comarcal de La Selva que treballa amb l’empresa Nora. Fins ara la recollida la feia l’empresa de la família Jou de Vilobí, però per relleu generacional i altres qüestions s’ha decidit optar pel model de recollida del Consell Comarcal.

Actulment reciclar és voluntari al municipi, i el sistema porta a porta només recull la fracció orgànica i la resta.
A Vilobí d’Onyar el 58’8% dels residus van a l’abocador, i es creu que amb iniciatives com el porta a porta es podria capgirar la situació.
Es van posar d’exemple altres municipis de La Selva com Breda o Riudellots de la Selva que fa poc que han incorporat aquest sistema i amb tan sols uns mesos han aconseguit passar del 30 al 70% de reciclatge.

En les sessions informatives s’ha marcat el 2018 com a punt d’inflexió per deixar enrere els serveis clàssics i optar pel porta a porta.
No ha faltat una llista de pros i contres del porta a porta, un sistema que tot i que cada vegada és més conegut, suposa tenir un calendari setmanal específic i un nivell de conscienciació elevat per part de la ciutadania.
Precisament, sessions com la d’ahir o la d’aquesta tarda són importants per conscienciar als veïns de la importància del reciclatge (sobretot pel medi ambient, però també per qüestions econòmiques ja que està previst que el cànon per llençar residus a l’abocador augmenti exponencialment els propers anys).

Un cop acabada l’explicació, en la que es va avançar que la voluntat de l’equip de govern municipal és que el sistema porta a porta funcioni d’aquí tan sols uns mesos, es va obrir el torn de preguntes als assistents. Van ser repetits els dubtes sobre quina seria la situació amb la gent que viu a pagès, la resta de qüestions eren de caire més pràctic.
Tot i l’interès del poble, des de l’Ajuntament es va explicar que properament hi hauria una altra reunió amb els veïns per concretar més sobre les mesures del porta a porta. Actualment s’estan debatent aspectes com la freqüència o l’horari de recollida.

S’ha explicat la mateixa informació en la segona xerrada “Parlem de residus” celebrada avui a les 15:30 h a Can Roscada. En aquest cas la xerrada ha estat orientada a comerços i professionals.

Una vintena de professionals han assistit a aquesta segona sessió informativa, que s’ha centrat en aspectes com el pagament just d’impostos (l’objectiu és fer un pagament just també per veïns, però és més fàcil començar amb aquesta modalitat amb els comerços per la facilitat d’identificar-los) o el volum de cartró que en comerços sol ser major.
En aquest cas també s’ha recomanat fer-se la targeta de la deixalleria en cas de no tenir-la. La sessió també ha acabat amb un torn de preguntes, tot i que des de l’Ajuntament, el Consell Comarcal i l’empresa Nora s’ha acordat que es poden prendre mesures extraordinàries per adaptar-se a les necessitats de cada comerç en particular.

En ambdós casos les xerrades han acabat amb un repartiment de compostatge csaolà i d’una planta aromàtica per tots els assistents.

Per a més informació s’ha proporcionat l’adreça web: www.laselvarecicla.cat